YAZILIMSAL TANIMLANMIŞ GENİŞ ALAN AĞI (SDWAN)

 
SD-WAN ürünleri, geleneksel şube yönlendiricilerinin yerini alması beklenen yenilikçi bir teknolojidir. SD-WAN ürünleri, birden fazla WAN bağlantısında güvenli yollar oluşturabilen, esnek bir yapıya sahiptir. SD-WAN ürünleri, işletmeler tarafından doğrudan yönetilebileceği gibi, yönetilen bir hizmet teklifi ile de yönetilebilir. Bu sayede, işletmelerin ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilen SD-WAN ürünleri, daha güvenli ve daha hızlı bir ağ bağlantısı sağlayarak, işletmelerin verimliliğini artırır.
 
Günümüzdeki WAN teknolojileri, şube internet trafiğinin neden olduğu yük, router’ların uygulama duyarlılığı eksikliği nedeniyle QoS sağlanamaması, operasyon ve yönetim zorlukları, şube güvenliği açıkları (back door vs.), daha yoğun kullanılan cloud servisleri, esneklik eksikliği ve WAN optimizasyonu eksikliği gibi birçok sorunla karşı karşıyadır. Bu sorunlar, işletmelerin ağ bağlantısı performansını olumsuz yönde etkileyerek, verimliliklerini düşürür. Bu nedenle, yenilikçi teknolojilerin kullanımı ile bu sorunların üstesinden gelinmesi gerekmektedir.
 
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli özellikler sunmaktadır:
 
SD-WAN teknolojileri, kurulumu kolaylaştıran Zero Touch özelliği, uygulama tanıma yeteneği, dinamik link seçimi, farklı linklerin tek bir SD-WAN linkinde birleştirilmesi, WAN optimizasyonu, ortamdan bağımsız veri iletimi (ADSL, PON, 5G, 4G, ME, F/O vb.), basitleştirilmiş yönetim, detaylı trafik izleme ve şube trafiğinin ayrıştırılabilmesi gibi birçok yenilikçi özellik sunar. Ayrıca, şubelerde güçlü bir güvenlik duruşu sağlayarak, işletmelerin verilerini korur. Bu özellikler sayesinde, SD-WAN teknolojileri, işletmelerin ağ bağlantısı performansını artırarak, verimliliklerini ve karlılıklarını artırır.
 

AĞ ERİŞİM KONTROLÜ (NAC)

 
Ağ Erişim Kontrolü (NAC), kurumların hem kullanıcı odaklı cihazlar hem de Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazları tarafından kurumsal ağlara erişimi kontrol etmek için politikalar uygulamalarını sağlayan yenilikçi teknolojilerdir. NAC çözümleri, kablolu ve kablosuz aygıtları profillemek, tanımlamak ve yapılandırmalarını değerlendirmek için kullanılır. Örneğin, kuruluşlar tablet ve akıllı telefonlara kablosuz LAN erişimi sağlayabilir, ancak izinlerin yalnızca internet erişimi veya şirket ağına erişim için kullanılıp kullanılmayacağını belirlemek için farklı içerik değişkenleri (konum, saat / tarih, haftanın günü veya cihaz türü gibi) kullanabilir. İşletmeler genellikle NAC’ın diğer güvenlik bileşenleri ile entegrasyonundan faydalanarak daha kapsamlı bir güvenlik sağlarlar.
Birçok NAC üreticisi SIEM, NGFW’ler ve gelişmiş tehdit savunma (ATD) çözümleri ile entegre olmuştur. NAC kullanım talepleri arasında harici bir yükleniciden veya misafirden erişim yönetimi ve IoT gibi kullanıcı odaklı olmayan cihazların yönetimi de bulunmaktadır. NAC çözümleri için, politika yaşam döngüsü yönetimi, güvenlik duruş kontrolü, konuk yönetimi, profil oluşturma ve görünürlük, IoT cihazlarına karşı koruma için uygun ağ bölümlemesi (segmentasyon) gibi özellikler önemlidir. IoT temelli saldırılardan korunmak için NAC çözümleri, kurumda BT farkındalığı olmadan kısmen veya tamamen kurumsal veri ağlarına bağlı olan IoT cihazlarını tespit eder ve uygun bir ağ bölümlemesi ile koruma sağlar.
 

YENİ NESİL GÜVENLİK İHLALİ TESPİT VE ÖNLEME SİSTEMİ (NGIDPS)

 
IDPS teknolojileri, gelişmiş analitikler aracılığıyla birinci nesil IPS yeteneklerinin ötesine geçerek, tehditleri tespit etmenin yanı sıra uygulamaları da fark ederek tam bir görünürlük sağlar. Bu teknolojiler, UEBA, ML/AI gibi yenilikçi analitik araçları kullanarak, kullanıcı görünürlüğü ile içerik ve içerik farkındalığı sağlar. Tehdit istihbaratı (TI), gelişmiş tehdit tespiti (ATD), ML/AI ve sandboxing gibi yeni bilgi kaynaklarının birleştirilmesi, IDS/IDP teknolojilerindeki gelişme trendini oluşturur. IDS/IDP teknolojileri hala yaygın olarak kullanılmaktadır ve UEBA yeteneklerini sunmak için ML/AI gibi ileri analitik araçların kullanımı gibi önemli yenilikler göstermiştir.